HTML

Szendrey Júlia

Friss topikok

  • Ianas: @Krajcs: Már túl van rajta :D (2009.11.30. 11:26) A rézmozsár kurva nehéz
  • Pageréty Irma: GANGBANG Kongó, Hong Kong Nem érdekel, Hiszen arra Nem érlek el. A randi helye így egy gang lesz... (2009.11.27. 10:59) Szia, Sanyi

Linkblog

Egy méltatlanul elfelejtett Majakovszkij

2009.11.26. 14:28 donna Alexandra

 

From: "Prof. Kornel Steiger" <STEIGER@iwm.univie.ac.at> 
Date: Mon, 11 Sep 1995 

Na most Milannak van egy cikke (Phyllis und Syphilis = Avac. No. 31.), amelyben azt fejtegeti, kitől kapta meg Avakum a vérbajt. Eredmény: ugyanaz a Place Pigalle-i nő, aki pályája elején Nietzschét, pályája közepén Lenint fertőzte meg, hattyúdalként Avakumot részeltette ebben. Megjegyzem, ott Milan túllő a célon, amikor (Thomas Mann nyomán) nemcsak a művészi zsenialitást származtatja ebből, hanem azt írja, a nietzschei nyomoknak tudható be a zene és a költészet, Lenin nyomának pedig, amelyet a kis Phyllis hüvelyében hagyott, a forradalom iránti érzéki szeretet. (Egy kedves adalék: állítólag a kis Phyllis azt szokta mondani Leninnek, hogy Vlagyimir, a te pöcsöd a forradalom pintyőkemadara.) 
 
Ezt a pintyőkesztorit egyébként Avakum egyszer előadta egy szűkebb társaságban, ahol Gorkij és Majakovszkij is jelen volt. Lett nagy felzúdulás: még hogy pinty! Költői versenyre kelt a három jóféle szovjet poéta (Avakum, Gorkij, Majakovszkij), hogy igazságot szolgáltassanak Iljics dákójának. Gorkij ekkor írta meg híres Viharmadár c. poémájának első változatát. Majakovszkij is hosszabb lélegzetű művet alkotott, amely így kezdődik: 
 
Dacos proletárlelkem
                             azon vívódik,
                                               borong,
Mihez
         hasonlítható
                           a lenini
                                       dorong.
A vége pedig ez: 
 
Egy burzsoá liba
                        kitikkad
                                    örökre,
Ha 
    Iljics ágyúja
                      szántja
                                  dübörögve.
 
Többen kifogásolták, hogy az ágyú nem szánt, de Majakovszkij letorkolta őket: „Hát, basszátok meg, ez a futurizmus” – mondta. (A társaságban egyébként jelen volt Vera Muhina is, itt kapott ötletet ismert nagy hatású, Kovácsoljatok ekét a kardokból c. szobrához, aminek eredetileg Kovácsoljatok ekét a Lenin faszából címet adta). 
Ezután került volna sor Avakum poémájának előadasara, de akkor Krupszkaja bejött, és szétzavarta az egész bandát, mondván, hogy ami Iljics gatyájában van, az egyrészt egy kispolgári csökevény, másrészt amíg ezt a gatyát, ő, Krupszkaja mossa, senki ne kutakodjon benne. (Krupszkaja bizonyos értelemben igen konzervatív volt.)  

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: majakovszkij avakumica rejtély avakum avakumovics

A bejegyzés trackback címe:

https://szendreyjulia.blog.hu/api/trackback/id/tr851554007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása